ChargePanel välkomnar Opibus, en ledande aktör inom hållbar mobilitet i Afrika

ChargePanel och Opibus ingår samarbete för laddning av elfordon i Afrika.

Opibus, ett ledande utvecklingsföretag i Afrika inom elektriska fordon med huvudkontor i Nairobi, Kenya, har idag tecknat avtal med ChargePanel för prenumerationstjänsten Enterprise. Opibus avser använda ChargePanels SaaS-plattform för utbyggnad och förvaltning av sitt laddningsnätverk för elfordon i Kenya med inledande expansion i Östafrika. Företaget planerar att ansluta både AC- och DC-laddningsstationer och uppskattar att över 1000 laddningsuttag är anslutna till ChargePanels Enterprise-tjänst tills slutet på 2023.

ChargePanel Enterprise är en prenumerationstjänst av bolagets SaaS-plattform för större företagskunder som kommer göra det möjligt för Opibus att kontrollera och hantera hela nätverk av infrastruktur för elfordon och tillhandahålla laddningstjänster till elfordonsförare. Avtalet är ett första steg för ChargePanel att redan nu lägga en grund för framtida tillväxt i Afrika.

Opibus fokuserar på elektriska fordon i fordonsparker huvudsakligen för kommersiellt bruk och kollektivtrafik samt elektriska motorcyklar och energisystem med expansion av sin verksamhet till att införliva laddningslösningar för elfordon. Opibus grundades som ett forskningsprojekt vid ett av Sveriges främsta tekniska universitet och började med uppdraget att implementera elektrisk mobilitet på tillväxtmarknader. Idag har Opibus en etablerad närvaro i Kenya med över 100 anställda med olika nationaliteter. Tidigare i år mottog Opibus Afrikas största insamling någonsin söder om Sahara inom elektrisk mobilitet uppgående till 7,5 miljoner US dollar. Insamlingen leddes av Silicon Valley med hjälp av investerare bestående av tidigare chefer från Google och Uber.

"På ChargePanel fokuserar vi på lösningar som accelererar verksamheter inom e-mobilitetssektorn. Genom vår dialog med Opibus såg vi snabbt att deras bredare ambitioner mycket väl överensstämmer med våra egna och ligger i linje med vår strategi att växa tillsammans med våra kunder vars mål är att expandera till nya länder och marknader. Opibus har visionen, uppdraget, den tekniska kapaciteten och det finansiella stödet att lyckas. Vi är mycket glada att välkomna Opibus som kund och ser fram emot ett långsiktigt samarbete för att öka hållbar e-mobilitet tillsammans och över gränserna." – Jan Berggren, VD ChargePanel

"ChargePanels plattform erbjuder skalbarhet och funktionalitet för att stödja vår vision om att elektrifiera Afrikas transportsektor. Vi har säkrat partnerskap inom många vertikaler med fokus på att bli den viktigaste teknikleverantören för fordonsflottor och kollektivtrafik. ChargePanels teknik kommer nu att spela en viktig roll i vår förmåga att hantera laddningsstationer och driva laddningstjänster när vi går vidare med att leda övergången till hållbara transporter i Afrika." – Mikael Gånge, säljchef Opibus.

Om Opibus

Opibus
www.opibus.se

Opibus är ett svenskt-kenyanskt teknikföretag som utvecklar, designar och levererar elfordon som är skräddarsydda för den afrikanska kontinenten och som leder övergången till hållbara transporter. Grundat 2017 blev företaget det första att leverera lokalt producerade elmotorcyklar och elfordon. Med nästan 100 anställda är Opibus idag det ledande bolaget inom elfordon i Afrika och har en av de största lanserade flottorna av elmotorcyklar och företaget presenterades nyligen i den tryckta versionen av National Geographic.

Kort fakta om Opibus:

  • Jämställdhet: 40 % kvinnliga anställda inom alla områden
  • Enhetsekonomi: Elfordon minskar driftskostnaderna med mer än 60 % för användare av motorcyklar/bussar
  • Lokalt innehåll och leveranskedja: Allt är utformat och producerat lokalt i Östafrika
  • Dragkraft: Första afrikanska elmotorcyklarna och den största insamlaren av kapital till elektrisk mobilitet i Afrikas historia
  • Dragkraft: 170 lanserade fordon
  • Anställda: Cirka 100

Press kontakt
Albin Wilson:
Tele Svenskt: +46730431868
WhatsApp: +254759089820